Gemeente Lisse maakt energiebesparing bij bedrijven inzichtelijk | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Foto: pr

Gemeente Lisse maakt energiebesparing bij bedrijven inzichtelijk

  Duurzaam & Groen

DUURZAAM • De gemeente Lisse heeft zich gecommitteerd om energiebesparing bij bedrijven te stimuleren. Dit doet zij door samen met Omgevingsdienst West-Holland een gratis energiescan met monitoring aan te bieden aan deze doelgroep. Gemeente Lisse heeft 20 energiescans ingekocht. Het gaat hard met de energiescans, 10 van de 20 beschikbare energiescans zijn al uitgevoerd. 

Gratis energiescan MKB
Bedrijven zijn continu bezig met kostenbesparing. Op hun energierekening valt óók te besparen. Bedrijven die zich hebben aangemeld voor een gratis energiescan krijgen bezoek van het adviesbureau Energiepartners BV. Het adviesbureau brengt samen met het bedrijf de energiesituatie in kaart. Zo krijgt het bedrijf inzicht in het energieverbruik, energiestromen en het energielabel. Na deze scan ontvangt de bedrijf een advies op maat (adviesrapport) waarin staat hoe zij hun energieverbruik kunnen verminderen. Daarnaast krijgen zij een toegang tot een online tool om hun energieverbruik twee jaar te monitoren. "Een rapport verdwijnt vaak in de la, maar met een monitoring zien mensen gelijk het resultaat, wat vaak voor verassende inzichten zorgt. Ook geeft de online tool de besparingen aan die bedrijven kunnen gebruiken voor nieuwe investeringen. Op deze manier hoeft het nemen van energiebesparende maatregelen niet altijd enorm kostbaar te zijn", zegt Gerwin Brandsen van Energiepartners.

Restaurant De Engel
Onlangs liepen Jeanet van der Laan (wethouder duurzaamheid gemeente Lisse), Gerrit Meiland (gemeenteraadslid gemeente Lisse) en Martin Aardenburg (Omgevingsdienst West-Holland,) mee tijdens een energiescan bij Restaurant De Engel in Lisse. Wethouder van der Laan, die voor het eerst een energiescan bijwoonde, zei erg benieuwd te zijn naar hoe zo'n scan in zijn werk gaat, ook gaf ze aan dat er nog een flinke slag te slaan is in energiebesparing in de gebouwde omgeving: "Het energieverbruik van de gebouwde omgeving is 70 procent, hier is dus een enorme besparingspotentieel. Een energiescan geeft hier inzicht in, daarom steunen wij als gemeente dit project en dragen wij een warm hart toe aan bedrijven die met energiebesparing aan de slag gaan." 
Restaurant de Engel is een familiebedrijf dat van café is uitgegroeid naar een zalencentrum met café, restaurant en hotel. Eric Juffermans is de derde generatie en runt dit bedrijf samen met zijn vrouw Suzanne Juffermans en nicht Karin Juffermans. "Wij zijn altijd bezig met energiebesparing en hebben het een en ander al uitgevoerd. Energiebesparing begon bij ons vanuit de financiële besparing die dit oplevert, vooral als je de eerste verlaging van de energierekening ziet, maar duurzaam ondernemen is voor ons ook erg belangrijk. Er zijn continu nieuwe ontwikkelingen en ik ben benieuwd welke nieuwe besparingsmogelijkheden deze energiescan laat zien." 

Informatieplicht voor bedrijven
Bedrijven die 50.000 kWh stroom en/of meer dan 25.000 m3 gas verbruiken zijn verplicht rendabele energiemaatregelen te treffen. Omgevingsdienst West-Holland controleert bedrijven of zij deze maatregelen treffen. De rendabele energiemaatregelen zijn door de overheid samen met de brancheorganisaties in erkende maatregelenlijsten opgenomen.
Per 1 juli 2019 zijn bedrijven, naast het treffen van de maatregelen ook verplicht om te rapporteren over de stand van zaken met betrekking tot de erkende maatregelen voor energiebesparing. Wettelijk moet een bedrijf of instelling aan de energiebesparingsplicht en de informatieplicht voldoen vóór 1 juli 2019. De Omgevingsdienst blijft de erkende energiemaatregelen bij bedrijven controleren en controleert daarnaast op de informatieplicht.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>