Het dingboek beschrijft allerlei criminele zaken uit de regio tussen 1698 en 1726, waar destijds mensen voor veroordeeld zijn.
Het dingboek beschrijft allerlei criminele zaken uit de regio tussen 1698 en 1726, waar destijds mensen voor veroordeeld zijn. Foto: pr

Historisch boek overgedragen aan Erfgoed Leiden

Historie

Het 'crimineel dingboek' (op de foto te zien) beschrijft rechtszaken uit de periode 1698-1726 in Hillegom, Lisse, Noordwijkerhout en Voorhout.

De Historische Kring Voorhout, Stichting Noordwijkerhout Van Toen, Cultuur-Historische Vereniging "Oud Lisse" en de Historische Vereniging Oud Leiden kochten het bij een antiquair. Op 21 november droegen zij het boek over aan Erfgoed Leiden en Omstreken. Het dingboek staat op de website van Erfgoed Leiden en is nu voor iedereen online in te zien.

Het historische boek heeft een perkamenten omslag en de handgeschreven pagina's van papier. Het boek hoort thuis in het archief van de Hoge Vierschaar van Noordwijkerhout, Voorhout, Hillegom en Lisse. Dit archief is al te raadplegen bij Erfgoed Leiden en Omstreken.

Heftige zaken als doodslag
In het overgedragen dingboek staan heftige zaken. Een voorbeeld: op 19 december 1721 viel een Warmonder, Haasbroek, een inwoner uit Voorhout aan. Dat gebeurde in herberg de Oude Post in Sassenheim. Een andere Voorhouter sprong tussenbeide, maar deze moest dat met de dood bekopen. Haasbroek had hem met een mes gestoken. De straf was verbanning uit Holland en West-Friesland en confiscatie van alle bezittingen.

Landloperij
Landloperij werd ook hard aangepakt. In 1698 werden enkele mannen aan een paal gegeseld en vrouwen 'slechts' tentoongesteld. En levenslang verbannen uit Holland en West-Friesland.

Over Erfgoed Leiden en Omstreken
Erfgoed Leiden en Omstreken is hét kennis- en adviescentrum over erfgoed in de Leidse regio. Hier werken archivisten, bouw- en architectuurhistorici, erfgoedadviseurs, archeologen als erfgoedprofessionals samen aan de regionale historie van Leiden en omstreken.

Uit de krant