Woonzorgcentrum Rustoord van DSV. De bezuinigingsmaatregelen treffen niet de handen aan het bed.
Woonzorgcentrum Rustoord van DSV. De bezuinigingsmaatregelen treffen niet de handen aan het bed. Foto: Arie in 't Veld

Crisismanager geeft uitleg over DSV | Verzorgd Leven

Politiek Senioren

Zorgorganisatie DSV, waar woonzorgcentrum Rustoord onder valt, verkeert in zwaar weer, doch krabbelt inmiddels overeind. Daarover werd vorige week woensdag in een commissievergadering uitleg gegeven door ad-interimdirecteur Hennie Kenkhuis. Daaraan voorafgaande zei wethouder Kees van der Zwet dat uitleg over met name de financiële situatie bij de zorgverlener noodzakelijk is, mede omdat Lisse samen met Katwijk een garantiestelling heeft lopen.

Door Arie in 't Veld

Kenkhuis vertelde al bij veel organisaties binnen gekeken te hebben en volgens hem scoren de zorginstellingen van DSV goed op het gebied van zorg. "De cliënttevredenheidsscore bij Rustoord bedraagt een 8 en zelfs nu midden in de financiële problemen is het ziekteverzuim bij DSV laag met 4 à 5 procent tegenover landelijk 7. Maar er is in de afgelopen jaren behoorlijk wat misgegaan. Een van de oorzaken waarom DSV in financiële problemen is geraakt, is dat de financieringsstromen voor zorg voor nieuwbouw door elkaar zijn gaan lopen. Een en ander heeft ertoe geleid dat gaandeweg in 2016 en 2017 de financiële problemen groter werden en midden vorig jaar niet meer kon worden voldaan aan de financiële verplichtingen. Dus zijn we in gesprek gegaan met de de colleges van Lisse en Katwijk die garant stonden en nu in feite DSV in leven houden."

Er is inmiddels een reddingsplan, waarbij een bezuinigingsoperatie meer dan 2,5 miljoen euro moet opleveren. Het grootste deel betreft bezuinigingen op personeel. Dit geldt overigens niet voor de handen aan het bed. "We gaan niet bezuinigen op het directe zorgpersoneel, maar verder wel op alle andere posten: automatisering, onderhoud, overhead, management et cetera. Die bezuinigingsoperatie gaat pijn doen. Je kunt niet bezuinigen zonder dat dit ook merkbaar is op de werkvloer. Gelukkig ook via natuurlijk verloop en het niet verlengen van tijdelijke contracten. Maar er zullen ook gedwongen ontslagen vallen, met name bij de gastvrouwen waarvan de taken bij andere werknemers zullen worden ondergebracht."

Het liquiditeitsprobleem is een ander punt van zorg. Kenkhuis gaf aan dat de portemonnee echt leeg is, onder meer doordat DSV uit de eigen middelen ook delen van de nieuwbouw heeft gefinancierd. "We zien mogelijkheden het liquiditeitsprobleem op te lossen, maar dat is gecompliceerd. Als het goed is hoeven medewerkers en cliënten daar niets van te merken. Ook willen we werken aan een duurzaam perspectief dat moet leiden naar een goed risicomanagement."

Martijn Tibboel van de VVD was niet overtuigd van de toelichting door de crisismanager "U heeft veel vertrouwen in de toekomst, maar dat deel ik niet, want ik hoor nu heel veel zorgelijke dingen." Richard van der Wiel gaf aan dat de PvdA-fractie zich afvraagt waar de tussentijdse controles waren; de financiële problemen duren immers al een aantal jaren. Gabriëlle Eekhout van D66 zei wat nerveus te worden door Kenkhuis' woorden dat DSV op dit moment door de gemeentes in leven wordt gehouden. Het onderwerp komt desgevraagd later opnieuw op de raadstafel te liggen.

Uit de krant