Logo lissernieuws.nl
Pien Hersman uit Lisse.
Pien Hersman uit Lisse. (Foto: pr)

Pien Hersman plaatst zich voor NK Sprint senioren

  Sport

Pien Hersman, lid van trainingsgroep Bollenstreek van de Warmondse IJs- en Skeelerclub, mag aankomend weekend voor de tweede keer deelnamen aan een Nederlands Kampioenschap voor senioren. De pas eerstejaars A-juniore maakte eind oktober haar debuut tussen de sprinttoppers op de 500 meter tijdens het NK afstanden in een vol Thialf. 

Komend weekend mag ze in Thialf tweemaal een 500 meter en tweemaal een 1000 meter schaatsen tijdens het NK sprint. Deze keer zonder publiek, maar dat weerhoudt de Lissese er niet van om supergemotiveerd aan de start te staan. “Het schaatsseizoen is voor junioren heel onzeker, want wedstrijden worden afgezegd en het aantal trainingswedstrijden is ook beperkt. Om nu in het NK-circuit te zitten, geeft veel voordelen, want ik kan de hele week trainen op het snelle ijs van Thialf en vooraf meedoen aan een trainingswedstrijd”, aldus Hersman.

Quarantaine
Het einde van 2021 verliep wat minder vlekkeloos voor de 17-jarige studente aan de Johan Cruyff Academy. Pien zat 7 dagen in quarantaine en kon 12 dagen niet schaatsen in aanloop naar het NK junioren in Groningen vorige week. Hierdoor miste ze wedstrijdritme en snelheid. De hoogste klassering op het nationale kampioenschap was een 6e plek op de 500 meter en een top 12-klassering in het allroundklassement. Doordat haar concurrenten op dit moment in Innsbruck zijn voor het WK-junioren, was Pien een van de twee junioren die deel kunnen nemen aan het NK sprint voor senioren. Een kans die ze afgelopen zaterdag gelijk met beide handen aangreep. Tijdens een trainingswedstrijd in Thialf voor NK-deelnemers sprintte de rijdster van het KNSB Talentteam Noordwest naar een persoonlijk record op de 500 meter van 39,47, en dat was maar liefst 0,4 seconden sneller dan haar beste tijd, gereden op het NK-afstanden in oktober. Daarnaast reed ze haar snelste 300 meter tijd ooit van 25,47 en dat was zelf goed voor een baanrecord voor A-junioren. “Een geweldig lichtpunt, dat had ik even nodig. Ik merk dat ik sneller wordt met trainingen en wedstrijden in Thialf. Als het even niet loopt en je er keihard voor werkt, is het allemaal even minder leuk. Maar zo zie je maar, in een week kan het weer omslaan. Ik ga dinsdag al naar Heerenveen om me voor te bereiden en meer snelheid op te doen. En ik heb me voorgenomen om keihard te gaan genieten volgend weekend tijdens het NK sprint en als ik mezelf dan verbeter, is dat super. Ik mag 4 x starten, dus heb meerdere kansen”, lacht de schaatsster die 2 dagen voor het NK 18 jaar wordt. Voor veel schaatstoppers is deze wedstrijd de laatste test, voor zij naar de Olympische Spelen in China afreizen.

Meer berichten