Rien en Lia kijken uit naar de Duin en Bollen Vierdaagse.
Rien en Lia kijken uit naar de Duin en Bollen Vierdaagse. Foto: Jan Sibie

Trainen bij De Spartaan voor de Duin en Bollen Vierdaagse

Verenigingen Sport

Ook dit jaar is er van 12 t/m 15 oktober weer de Duin en Bollen Vierdaagse, na het succes van de eerste editie vorig jaar. Om iedereen de kans te geven een dergelijke sportieve wandeltocht met succes te volbrengen, heeft de Sportief Wandelen-groep van atletiekvereniging De Spartaan de training hiervoor weer op zich genomen. Vorig jaar namen daar 15 mensen aan deel.

Door Jan Sibie

En dat beviel hen dusdanig goed, dat een groot deel lid van De Spartaan gebleven is en nog steeds deelneemt aan verschillende wandelfestijnen. “Een goed teken”, vertelt coördinator van het sportief wandelen Rien van der Lans samen met Lia van der Voort, een deelneemster van vorig jaar. Lia is een fervent wandelaar, ook van lange afstanden, zoals het bekende Pieterpad.

Bij de training wordt uiteraard gewandeld, maar het is meer dan dat. Het doel is om gedurende langere tijd een bovengemiddelde snelheid van rond de 6,5 km per uur te kunnen halen en daarvoor worden allerlei vormen van lopen gebruikt om te trainen. “Zo gebruiken we ook de naast De Spartaan gelegen wielerbaan met zijn hoogteverschil”, legt Rien uit. De training richt zich met name op het uitlopen van de 4 x 20 km.

Maar het gaat bij de trainingsgroep niet alleen om sneller en beter te lopen. “Het is gewoon gezellig, er is een sociale sfeer”, vertelt Lia. En ook Rien beaamt dat. “De sfeer is ontzettend goed. Alles mag bij de groep, die voor een groot gedeelte uit 60-plussers bestaat. Maar er is niets dat moet.” Kun je een keer niet meedoen, dan krijg je de gelopen routes thuisgestuurd, zodat je ze alsnog zelf kunt lopen. Vanaf 1 april start er een nieuwe trainingsgroep, een aanrader voor wie mee wil doen aan de Bollenvierdaagse. Kijk op www.avdespartaan.nl voor info.

Uit de krant