Logo lissernieuws.nl
Foto: pixabay

GGD Hollands Midden: ook zonder auto kun je naar de teststraten

  Zorg & Welzijn

De GGD Hollands Midden heeft de cijfers met betrekking tot corona over week 28 bekendgemaakt. Ook meldt de organisatie dat ze veel vragen krijgt over hoe je getest kunt worden als niet met een auto naar de teststraat kunt komen. Daarnaast bellen veel mensen de GGD voor een non-Covidverklaring die ze nodig hebben om op vakantie te gaan. Een verklaring dus die aangeeft dat je niet besmet bent met het coronavirus. De GGD wijst erop dat je hiervoor bij je reisorganisatie of vliegmaatschappij terecht kunt.

In de week van 6 tot en met 12 juli zijn er 3785 coronatesten afgenomen in de teststraten van Hollands Midden. Hiervan zijn 13 personen positief getest, dat is 0,3%. Daarnaast zijn er 4 personen positief getest in ziekenhuizen en/of verzorg- en verpleeghuizen. De GGD Hollands Midden is blij dat er voor de derde week op rij geen nieuwe coronaclusters zijn ontstaan. Ook zijn er voor het eerst geen nieuwe ziekenhuisopnames geweest in het kader van corona.

De testlocaties in Leiderdorp en Gouda staan bekend als corona drive-ins. Mensen kunnen met de auto naar de testlocatie komen en worden vanuit de auto getest. Maar hoe zit het dan met mensen die geen auto hebben? Ook zij kunnen gewoon door de teststraat, bijvoorbeeld op de fiets of lopend. Dus ook als je geen auto hebt, kun je bij klachten gewoon worden getest.

Geen non-Covidverklaring
Nu het vakantieseizoen voor de deur staat komen er veel aanvragen binnen voor een non-Covidverklaring. De GGD geeft geen non-Covidverklaringen af. In de testfaciliteiten test de GGD alleen mensen die klachten hebben en willen weten of ze op dat moment besmet zijn met het coronavirus. Dit doet de GGD om de verspreiding van het virus te voorkomen en dus in het belang van de publieke gezondheid. De GGD Hollands Midden test nadrukkelijk niet om ervoor te zorgen dat mensen op vakantie kunnen. Daarnaast heeft testen zonder klachten ook geen zin. Een negatieve test is een momentopname en biedt het geen garantie: het kan zijn dat je nog in de incubatietijd zit en het virus nog niet aangetoond kan worden, óf je wordt besmet in de periode tussen de testafname en je reis.
Mocht je een non-Covidverklaring nodig hebben voor je reis, dan kun je terecht bij je reisorganisatie of vliegmaatschappij. De overheid vergoed de kosten voor een non-Covidverklaring niet.

Coronacijfers per gemeente
De meest recente cijfers in jouw gemeente kun je vinden op www.eengezonderhollandsmidden.nl. Houd vol, want alleen samen krijgen we corona onder controle.

Meer berichten