Gemeente presenteert 'beste begroting in jaren' | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Politiek

Gemeente presenteert 'beste begroting in jaren'

Lisse ♦ De gemeente Lisse presenteerde vorige week naar eigen zeggen 'de beste begroting in jaren'.

Door Arie in 't Veld

De begroting 2017 laat een mooie plus zien en het vooruitzicht op de komende jaren is goed. De begroting is gedegen, solide en structureel in evenwicht. Het beleid van de afgelopen jaren heeft zijn vruchten afgeworpen. Ook vallen de inkomsten vanuit het Rijk mee. Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis: "We staan er gewoon goed voor. Na jaren van bezuinigen, laat 2016 weer een evenwicht zien en vanaf 2017 staan de lichten weer op groen. Financieel is Lisse op orde. Kortom, we zijn op de goede weg; nu volhouden. Het college wil investeren in de regionale economische agenda. Dit is een impuls voor het Flower Science Center en toeristische trekkers als de Keukenhof. Ook gaat onze aandacht komend jaar naar regionale wegverbindingen. Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) zoals R-Net, een snelle verbinding tussen onze Bollenstreek en Schiphol. En de Noordelijke Ontsluiting van de Greenport (NOG), beter bekend als de Duinpolderweg."

Duurzaamheid heeft het college hoog in het vaandel: zonnepanelen op bijvoorbeeld het gemeentehuis, laadpalen voor elektrische auto's en het omgekeerd inzamelen van afval en betalen voor restafval. "We bouwen verder aan een gevarieerd woningaanbod in allerlei prijsklassen, zoals De Waterkanten en Don Bosco. Het is heerlijk wonen in Lisse. De cijfers ten aanzien van het veiligheidsgevoel zijn positief. Lisse investeert mee in het regionale project 'groen en recreatie' waardoor onze streek aantrekkelijk blijft. De transitie als het gaat om de drie decentralisaties is gelukkig goed verlopen, maar de werkelijke transformatie vraagt nadrukkelijk aandacht. Daarom wordt in 2017 samen met inwoners een agenda opgesteld. Deze moet leiden tot de volgende stap in de invulling van de WMO", aldus Nieuwenhuis.

De OZB stijgt in verband met de inflatie 1 procent. Het vaste tarief van de afvalstoffenheffing daalt met ongeveer 20 procent. Inwoners gaan per lediging voor het restafval een bedrag betalen. De rioolheffing zal naar verwachting dalen. Deze tarieven worden echter pas in december vastgesteld door de gemeenteraad. Lisse kijkt vooruit; daarom is 2017 het jaar van de toekomstvisie Lisse@2030. Ook is 2017 het jaar dat de ambtelijke organisatie wordt samengevoegd met die van Teylingen en Hillegom.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>