Debatleider Shai trok de zaal in om leerlingen vragen te laten stellen.
Debatleider Shai trok de zaal in om leerlingen vragen te laten stellen. Foto: Ruth Eppink

Geslaagd verkiezingsdebat op Fioretti College

Algemeen onderwijs

Lisse - Voorafgaand aan de landelijke campagnes die dit weekend losbarsten, werd vrijdagochtend een verkiezingsdebat in de aula van het Fioretti College gehouden.

Door Ruth Eppink

Zo'n honderd leerlingen keken toe hoe afgevaardigden van zes politieke partijen met elkaar in debat gingen over stellingen als:

• het leenstelsel moet blijven
• (de teelt van) softdrugs moet niet meer worden gedoogd, maar verboden
• de economie hoeft niet te groeien als dat ten koste gaat van het milieu.

Van het CDA was statenlid Marischa Kip aanwezig, Sven Koopmans sprak er namens de VVD, de Partij voor de Dieren werd vertegenwoordigd door oud-Fioretti-leerling Eva Akerboom en namens de Socialistische Partij deed statenlid Ad Meijer mee. Voor twee deelnemers was het een thuiswedstrijd: de Lissese wethouder Evert Jan Nieuwenhuis verkondigde de visie van de SGP en gemeenteraadslid Jeanet van der Laan deed dit voor D66. Van der Laan was voor de leerlingen waarschijnlijk de bekendste, gezien het feit dat ze docente en teamleider is op het Fioretti College. 

Het debat werd prima geleid door de leerlingen Shai en Demi onder toeziend oog van initiator Dennis van Wieringen (docent Maatschappijleer). Hij presenteerde de stellingen, greep soms even in als de tijd voor een spreker om was, en hield bij wat de leerlingen in de zaal stemden. Dat gebeurde digitaal via de smartphone ("Kunnen jullie meteen je Kamergotchi even te eten geven.").

In de editie van dinsdag 28 februari besteedt LisserNieuws aandacht aan dit goed georganiseerde debat.

Uit de krant