De twaalf scouts van de Lisser Kaninefaten die meededen aan de regionale scoutingwedstrijden hadden een paar geweldige dagen.
De twaalf scouts van de Lisser Kaninefaten die meededen aan de regionale scoutingwedstrijden hadden een paar geweldige dagen. Foto: pr

Scouts Lisser Kaninefaten beleven avontuurlijk wedstrijdweekend

Verenigingen Vrijwilligers

LISSE – Twaalf jongens en meisjes van scoutinggroep De Lisser Kaninefaten hebben het weekend van 7-9 april in twee wedstrijdgroepjes meegedaan met de regionale scoutingwedstrijden van Hollands Midden. De wedstrijden werden gehouden op scoutingkampeerterrein Het Naaldenveld in Aerdenhout. 320 kinderen verzamelden zich vrijdagavond om met elkaar de strijd aan te gaan. Het thema van de wedstrijden was dit jaar 'Superscout'. Naast het verdienen van zoveel mogelijk wedstrijdpunten, moesten de scouts ook proberen om superheld Crash zijn krachten weer terug te geven. Door een zwaar ongeluk was Crash zijn krachten en ook zijn superlichaam kwijtgeraakt. Tijdens het openingskampvuur op vrijdagavond bleek van hem alleen nog maar een klein dwaallichtje te resteren.

Het hele weekend moest de scouts, van 11 tot 15 jaar, opdrachten uitvoeren. Dit begon met het opbouwen van hun eigen grote tent met een kampkeuken. Op zaterdag werd een hike gelopen, waarbij met allerlei routetechnieken de juiste weg gevonden moest worden. Onder andere werd gebruikgemaakt van kaart en kompas, wat juist in dit digitale tijdperk bijzonder is. Verder was er op zaterdag een groot postenspel, met de altijd spannende grote kabelbaan. Ook moesten de kinderen superslim zijn, bijvoorbeeld door zich te bevrijden van handboeien. Al hun talenten werden door de scouts ingezet. Gelukkig was er ook tijd voor ontspanning en werd er met 320 deelnemers Hollandse Leeuw en Trefbal gespeeld. Op zaterdag zorgde de scouts zelf voor hun eten. Naast een lekkere macaronischotel, werden er wentelteefjes en tosti's gemaakt. Voor dit laatste hadden de Lissese Scouts speciaal een tosti-ijzer aan hun rugzak gehangen. De zaterdag werd afgesloten met een groot kampvuur, waarbij bleek dat Crash een deel van zijn krachten terug had. Hij kon al weer praten!

Op zondagmorgen konden de scouts nog punten verdienen met een groot levend Strategospel gecombineerd met Tetris. De met Stratego veroverde kaartjes moesten worden ingekleurd en op een tactische plek op het Tetrisbord geplakt worden. Na dit spel zorgde de keukenploeg voor een broodje hamburger voor alle aanwezigen. In de stralende zon genoot iedereen van deze lunch. Daarna was het al weer tijd om de tenten af te breken en alle spullen op te ruimen. Hierna ging de jongens en meisjes weer naar de grote kampvuurkuil vergezeld van veel ouders. In de kampvuurkuil volgende de ontknoping van het weekend, Crash had al zijn krachten weer terug en kon weer vliegen met zijn superkrachten. En natuurlijk werd de einduitslag van de wedstrijden bekendgemaakt. De scouts van de Lisser Kaninefaten eindigde op een 12e en 23ste plek. Met in totaal 60 wedstrijdgroepjes een mooi resultaat. De wedstrijden werden gewonnen door scouts van de Franciscusgroep uit Leiden.

De wedstrijden waren alleen mogelijk door de inzet van 140 vrijwilligers, waarvan sommigen op donderdag al begonnen met opbouwen. Verder bemanden zij de posten bij de spelen, zorgden ze voor de EHBO, het kampvuurprogramma, de kampkrant en werd er gekookt voor de medewerkers.

Plezier staat bij scouting voorop. Maar scouting is meer. Bij scouting verkennen kinderen en jongeren de wereld om zich heen. Ze verleggen steeds hun grenzen. Eerst nog speels (vanaf 5 jaar) later steeds avontuurlijker en met meer uitdaging. Spelenderwijs leren ze hun eigen verantwoordelijkheid kennen. Ze worden zelfstandig en nemen steeds meer hun eigen beslissingen. Leiding wordt in dit traject steeds meer begeleiding. Zo helpt scouting kinderen bij het ontwikkelen van hun persoonlijkheid. Kijk voor meer informatie over de oudste scoutinggroep van Lisse op hun website www.kaninefaten.nl, of mail naar info@kaninefaten.nl.
 

Uit de krant