Simone Vermeulen met Just Lamboo, de zesduizendste baby die zij ter wereld hielp.
Simone Vermeulen met Just Lamboo, de zesduizendste baby die zij ter wereld hielp. Foto: Ruth Eppink

Verloskundige Simone Vermeulen haalt 6000e baby

Algemeen

Voor de Lissese verloskundige Simone Vermeulen is zaterdag 3 augustus 2019 een bijzondere datum. Op die dag hielp ze voor de zesduizendste keer in haar leven een baby ter wereld. En Just Lamboo was de gelukkige. Samen met haar collega Annemarie Duineveld-Borst runt Simone in Lisse haar praktijk vanuit het Gezondheidscentrum Oranje-Nassau.

Door Jankees Faas

Simone weet nog hoe zij in de jaren 80 op het idee kwam een studie te volgen aan het Rijksopleidingscentrum voor Verloskunde in Rotterdam "Vanaf een jaar of veertien wilde ik iets gaan doen waarbij ik van belang voor mensen kon zijn. Ik had een artikel gelezen in de Margriet over mannen in vrouwenberoepen. Toen dacht ik: dat is cool. Deze mannelijke verloskundige zei dat het een geweldig beroep is. Je zult er nooit rijk van worden en je moet op de raarste tijden je bed uit, maar je krijgt er zo veel voldoening voor terug. Mijn eerste bevalling maakte ik in Delft mee. Ik was pas zestien. Ik mocht de gynaecoloog helpen en een kind aanpakken. De ouders vonden het fijn dat ik hielp. Ik weet nog dat ik naar huis huppelde, zo geweldig vond ik het."

Via een klasgenoot ging Simone vanaf 1988 aan de slag in Lisse als waarneemster in de praktijk van verloskundige Bartha Waagmeester. Toen Bartha ging afbouwen, startte Simone haar eigen praktijk in Lisse. "Het is prettig werken in Lisse. Het zijn leuke en nuchtere mensen. Gewoon lekker volk. De eerste bevalling in Lisse die ik deed weet ik ook nog. Intussen heb ik zíjn tweede kind al weer op de wereld geholpen. Je ontwikkelt een unieke vertrouwensband met de mensen. Dat komt omdat je samen zo'n intiem moment meemaakt."

Jaarlijks heeft de verloskundigenpraktijk in Lisse te maken met vele zwangeren. Vanaf de achtste week in de zwangerschap tot zes weken na de bevalling is er begeleiding. Simone en Annemarie bieden een totaalplaatje, aangezien zij zelf ook echo's maken.

Rond de veertig procent van de bevallingen die Simone meemaakt zijn thuisbevallingen. "Dit hoge percentage komt door het karakter van de mensen en het feit dat soms een bevalling te snel gaat om nog naar het ziekenhuis te rijden", legt Simone uit. Ze geeft aan dat de (aanstaande) vaders steeds meer betrokken zijn bij de bevalling.

Gezien haar werk is Simone in principe vijf dagen per week en 24 uur op een dag inzetbaar. De andere twee dagen worden ingevuld door haar collega Annemarie. "Naast collega's uit Sassenheim en Voorhout heb ik heel intensief contact met Annemarie, die ik al heel lang ken. Je maakt emotioneel het nodige mee. We zijn al jaren vriendinnen en tegenwoordig ook collega's. We kletsen veel met elkaar en we begrijpen elkaar."

Uit de krant