De straatverlichting wordt versneld vervangen door led-verlichting.
De straatverlichting wordt versneld vervangen door led-verlichting. Foto: pixabay

Gemeente Lisse kiest voor led-straatverlichting

Algemeen

De gemeenteraad van Lisse heeft ervoor gekozen om de straatverlichting versneld te vervangen door led-verlichting. Naast de keuze voor led zal de straatverlichting in de nachtelijke uren worden gedimd. Ook zal de straatverlichting, met name in het buitengebied, worden voorzien van bewegingssensoren. Hiermee draagt de gemeente bij aan het behalen van de doelen van het Nationaal Energieakkoord 2030, te weten: 50% energie besparen ten opzichte van 2013 (landelijk referentiejaar). De gemeenteraad heeft hiervoor extra geld vrij gemaakt.

Er is al een klein deel van de straatverlichting vervangen door zogeheten led-verlichting. Tot aan 2030 vervangt de gemeente de rest van de straatverlichting. Dat is sneller dan oorspronkelijk gepland en daarmee een extra energiebesparing. Wethouder Kees van der Zwet (Buitenruimte) is blij met deze bewuste keuze van de raad: “Door deze aanvullende investering besparen we meer energie en behalen we de doelstellingen die we samen hebben vastgesteld met andere gemeenten.”

Smart City
In een deel van de verlichting komen verschillende sensoren voor het verzamelen van data zoals: GPS (x-,y-coördinatoren), storingsmelding, temperatuur, energieverbruik, scheefstand, kompas en is in de toekomst uit te breiden met sensoren voor het meten van fijnstof, CO2, geluid, beweging, wifi, 5G en luchtvochtigheid. Hiermee is de straatverlichting voorbereid op de toekomst.

Uit de krant