Dat The Flags 50 jaar bestaan willen zij weten. | Foto: Nico Assendelft
Dat The Flags 50 jaar bestaan willen zij weten. | Foto: Nico Assendelft Foto: Nico Assendelft

50 jaar Honk- en Softbalvereniging The Flags

Column Sporen van Vroeger

Voetbalvereniging SIZO uit Hillegom had een afdeling met honkballers die op de voetbalvelden speelden. Op een gegeven moment mochten zij niet meer op deze velden spelen vanwege de schade die dat veroorzaakte. In 1970 werd in Lisse een softbalvereniging opgericht. De honkballers uit Hillegom trokken bij de Lissese softballers in en vanaf die tijd heet de vereniging officieel ‘Honk- en Softbalvereniging The Flags’. Dat is nu 50 jaar geleden.

Yvonne Burga en haar man Loek Dijkman van Topa Verpakkingen BV, indertijd aan de Grevelingstraat gevestigd, hebben The Flags opgericht. Yvonne kwam uit Heemstede en speelde in Bloemendaal softbal in de hoogste afdeling. Toen zij in Lisse kwam wonen, miste zij het softballen. Dat vond haar man zo erg, dat hij kordaat The Flags in Lisse oprichtte. Hij was ook de eerste voorzitter. Yvonne heeft de naam verzonnen. De oude naam voor Lisse was Lis. Lis is ook een plant uit de irisfamilie. In Amerika heet die plant flag. De vereniging is daarnaar vernoemd. Dus Lisse op zijn Amerikaans. Een iris staat ook in het logo van de club.
Het eerste jaar werd met 1 damesteam gestart. Loek Dijkman keek altijd vooruit en wilde meer. Hij wilde al snel een eigen veld met verlichting hebben en na de komst van de honkballers uit Hillegom kwam dat veld met die verlichting er gauw.
Door de komst van de honkballers uit Hillegom groeide de vereniging als kool. Ook veel honkballers uit Haarlem kwamen in Lisse spelen. Op een gegeven moment was The Flags een van de grootste verenigingen van Nederland. Halverwege de jaren negentig speelde het eerste herensoftbalteam zelfs hoofdklasse. Zij bleven 19 jaar lang op hoog niveau spelen. In 1985 verhuisde de club vanwege de aanleg van de randweg naar een ander terrein, daar waar zij nu nog spelen met tegenwoordig een kleine, maar goede accommodatie. De velden liggen tussen de Van Lyndenweg en atletiekvereniging De Spartaan aan de Spekkelaan.

Regionaal ledenbestand
The Flags is de enige honk- en softbalvereniging in de Duin- en Bollenstreek en heeft daardoor een regionaal ledenbestand. Het is een echte vriendenvereniging waar gezelligheid vooropstaat en menig lid al heel lang meeloopt. De honkbalwedstrijden zijn in het weekend, de softbalwedstrijden en trainingen zijn in de avonduren.
Eén van de zorgen van het bestuur is de aanwas van jonge leden. Het is niet zo vanzelfsprekend dat jongeren gaan honk- of softballen. En dat terwijl het een hele leuke teamsport is om te doen. Volgens Nico Assendelft, al heel lang vrijwilliger daar, doet de club er alles aan om jongeren erbij te betrekken. Zo is er contact met het Fioretti College en basisscholen. Vanuit de scholen zou georganiseerd kunnen worden dat leerlingen eens kunnen proeven aan honk- of softbal. Informatie over deze zomersporten is te vinden op de website van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softbal Bond en op de website van The Flags in Lisse, www.theflags.nl.
Deze column, Sporen van vroeger, werd verzorgd door Cultuur-Historische Vereniging “Oud Lisse”, zie oudlisse.nl

Uit de krant