Logo lissernieuws.nl
Ook Katwijk doet mee op 7 mei.
Ook Katwijk doet mee op 7 mei. (Foto: FB Fiets voor je Leven)

Fietsrave in Katwijk vraag aandacht voor toenemende geestelijke problematiek onder jongeren

Op 3 januari in Utrecht, op 27 februari in Amsterdam en op 3 april in Groningen stapten wij op de fiets om aandacht te vragen voor de toenemende (geestelijke) problematiek onder jongeren en voor een solidair beleid. Hier kwamen honderden jongeren op af. Op 7 en 8 mei doen in totaal twaalf steden mee met de vierde editie van Fiets voor je Leven. Zo ook Katwijk.

Helaas zijn jongeren sinds het begin van de coronacrisis steeds minder happy. Sterker nog: jeugd-ggz-instellingen overstromen en de crisislijn kreeg het afgelopen halfjaar 30 tot 60 procent meer belletjes van jonge mensen die het leven niet meer zien zitten of kampen met een ernstige eetstoornis. Grote groepen vereenzamen en kampen met depressie. (Bron: Trouw

Het huidige beleid zorgt ervoor dat er veel nieuwe problemen op de loer liggen: enorme stagetekorten, minder perspectief op een baan, oplopende studieschulden, eenzaamheid en depressie. Al ruim een jaar horen we “het is maar een jaar”, “het is maar een feestje”, “er zijn ergere dingen”. Maar ondertussen biedt de situatie steeds minder uitzicht en perspectief. Voor veel jongeren is deze onzekerheid ondraaglijk. Dit opiniestuk van Tahrim Ramdjan in het NRC illustreert perfect onze zorgen en die van vele jongeren. 

We  weten dat de huidige situatie moeilijk is voor iedereen, dat er ook veel leed is binnen andere delen van de samenleving. Wij ondermijnen niet andermans zorgen, maar opperen slechts de onze. We vragen hiervoor begrip en erkenning.

Praktische informatie 
Fiets voor je Leven laat op 7 mei in Katwijk een positief geluid horen om aandacht te vragen voor de positie van jongeren in deze crisis. Want nu we weten dat het virus nog wel even onder ons is, is het écht tijd om na te denken in oplossingen. Wij hopen op een solidair beleid voor de volksgezondheid van iedereen. Van jong tot oud. 

Inspiratie voor deze fietsrave hebben wij opgedaan naar aanleiding van eerdere events in Liverpool en Berlijn. Op de dag zelf zorgen vijftien vrijwilligers ervoor dat er +/- 200/250 stippen staan om de anderhalve meter te waarborgen. Ook voorzien zij de deelnemers van instructies om de verkeersveiligheid en maatregelen in acht te nemen. Meer informatie over deze fietsdemonstratie, zoals het startpunt, volgt in het Facebook-evenement. Deze kunt u hier vinden. 

In totaal doen twaalf steden mee met deze speciale editie van Fiets voor je Leven. Van Utrecht tot Enkhuizen en van Eindhoven tot Leeuwarden. In elke stad stappen honderden jongeren op de fiets om van zich te laten horen. Alles gaat in samenspraak met de gemeenten. Ook in Katwijk heeft de driehoek de rave goedgekeurd. 

Meer berichten