De bewuste Stolperstein, of wel struikelsteen, in Hillegom.
De bewuste Stolperstein, of wel struikelsteen, in Hillegom. Foto: pr

Eerste struikelsteen in Hillegom geplaatst

Algemeen

De Joodse Jakob Roth was in Hillegom ondergedoken op 2e Loosterweg 84. Door verraad is hij in 1943 opgepakt, afgevoerd naar Westerbork en getransporteerd naar een vernietigingskamp. Jakob was opgenomen door de familie Nooteboom die destijds op dit adres woonde. 

Naar aanleiding van de Bevrijdingswandeling die Stichting Vrienden van Oud Hillegom op 5 mei 2019 organiseerde, ontstond er contact tussen de stichting en de huidige bewoners, familie Homan. Zij hebben aan de Vrienden gevraagd of een struikelsteen (Duits: Stolperstein) voor Jakob kon worden geplaatst en de Vrienden hebben die aanvraag uitgezet. Een struikelsteen is een betonnen klinkertje van 10x10 centimeter met een messing plaatje waarin de gegevens van de Joodse onderduiker zijn gegraveerd en dient als herdenkingssteen. Alle Stolpersteine gezamenlijk vormen een monument door heel Europa voor slachtoffers van het nationaalsocialisme.
Donderdag 25 november is de struikelsteen geplaatst in het trottoir voor 2e Loosterweg 84. Onder andere burgemeester Arie van Erk was hiervan getuige. Deze struikelsteen is de eerste binnen de gemeente Hillegom; de eerste struikelsteen binnen een gemeente wordt door de ontwerper en bedenker van het project, de Duitse kunstenaar Gunter Demnig geplaatst. Foto’s van Anja Couzijn staan op: www.vriendenvanoudhillegom.nl.
Meer lezen over Jakob Roth? De familie Homan stuurde onlangs een mail met een uitgebreide beschrijving van wat zij heeft ontdekt. Dit hebben we in LisserNieuws-De Hillegommer geplaatst. Teruglezen kan via deze link.

Uit de krant