De maatjes ontvingen hun certificaat bij het gemeentehuis van wethouder Langeveld.
De maatjes ontvingen hun certificaat bij het gemeentehuis van wethouder Langeveld. Foto: Hans Geerlings-Blik op Lisse

Ook Lisse kent nu SchuldHulpMaatjes

Financieel

Juist in deze tijd is er een grote vraag naar begeleiding bij schulden. SchuldHulpMaatje Lisse, een initiatief dat afgelopen week van start is gegaan, biedt deze begeleiding aan.

Voorzitter Pim Faas licht toe: “Volgens onze gegevens hebben 1.420 van de 9.830 huishoudens in Lisse meerdere, langdurige betalingsachterstanden. Daarbij hebben 2.705 huishoudens geen spaarpotje om tegenvallers op te vangen. Dat is voor 27,5 procent van alle huishoudens in Lisse een groot, maar onzichtbaar probleem.”

Landelijke trend
Dit sluit aan bij een landelijke trend te zien in mensen die, soms mede door de coronacrisis, in financiële problemen zijn gekomen. Dan is het fijn om een SchuldHulpMaatje te hebben met wie je je zorgen kan delen en samen tot een oplossing te komen.
“Alles wat SchuldHulpMaatje Lisse doet, is erop gericht om mensen met (dreigende) schulden vroegtijdig te bereiken en hulp te bieden via internet en met getrainde vrijwilligers, die deskundig en op persoonlijke wijze kunnen helpen naar een schuldenvrij leven. Begeleiding in gedragsverandering en financiële zelfredzaamheid staan daarbij centraal. Want uiteindelijk moeten de inwoners het met een duwtje in de goede richting zelf doen. Wij helpen hen daar vertrouwelijk mee”, aldus Faas, die vervolgens benadrukt dat SchuldHulpMaatjes een aanvulling op professionele hulp zijn, en niet de vervanging daarvan. "Het is een maatje, dat naast de inwoners staat en hen helpt om schulden te voorkomen, zelf zijn bestedingen te beheren en herhaling te voorkomen. Dit alles in samenwerking met de gemeente Lisse en de plaatselijke professionele hulporganisaties.”

Schaamte
Vaak begint het helpen door een SchuldHulpMaatje al in de preventiefase. Dan worden de financiën op orde gebracht. “De eerste stap is meestal het openen van de facturen en vaak vele aanmaningen. Op een gegeven moment ziet men door de bomen het bos niet meer en stapelt het zich op” aldus coördinator Santina Dermibey. “Daarnaast heerst er nog een grote schaamte rond schulden en hierdoor kan men steeds dieper wegzakken in het moeras. Vroegtijdig hulp inschakelen is dan juist een stap in de juiste richting.”
SchuldHulpMaatjes volgen zelf een opleiding voordat ze aan de slag gaan. Daarin worden alle aspecten van de hulpverlening uitgelegd. Daarnaast zijn er geregeld herhalingscursussen om de hulp te kunnen blijven bieden.

Laagdrempelig contact
Wilt u zelf graag een SchuldHulpMaatje, iemand die u vertrouwelijk helpt om verdere schulden te voorkomen of juist om herhaling na een schuldsaneringstraject te voorkomen? Dan kunt u contact opnemen met Santina Dermibey via coordinator@shmlisse.nl of 06-42461316. Ook via de website www.shmlisse.nl of via Facebook kunt u ons laagdrempelig bereiken. Samen lukt ‘t!

Uit de krant