Pieter van der Veek:
Pieter van der Veek: "Toen ik 15 was, begon de molen plotseling te draaien! Sindsdien was ik daar niet meer weg te slaan." Foto: Esther Akerboom

Pieter van der Veek hoopt op gunstige wind tijdens Molendag

Human Interest Evenement

Lisse - Een stralend zonnetje, een graad of twintig en windkracht 4 à 5, daar hopen alle molenaars op komend weekend, want dan wordt voor de 45e keer Nationale Molendag gehouden. In Lisse kan iedereen de Zemelpoldermolen bezoeken.

Door Esther Akerboom

De Zemelpoldermolen is ongetwijfeld bekend bij de meeste Lissenaren. En ook over de geschiedenis van de molen zullen de meeste wel gehoord hebben. Nadat de zeventiende-eeuwse molen was afgebrand werd een geldinzamelingsactie gehouden waaraan menig Lisser zijn steentje heeft bijgedragen. Al snel kon er een replica van de oude molen worden opgebouwd. Maar wie is nou toch de molenaar die de boel hier draaiende houdt? Dat is Pieter van der Veek, al 38 jaar onlosmakelijk verbonden met de molen. "Als kind woonde ik hier aan de overkant", vertelt hij. "De molen stond daar gewoon, maar toen ik een jaar of 15 was begon hij plotseling te draaien! Dat moest ik van dichtbij bekijken. Het bleek dat mijn achterneef, Jan van der Veek, de molenaar was. Sindsdien was ik daar niet meer weg te slaan. Zo ben ik in het molenwereldje terecht gekomen en heb ik er mijn beroep van gemaakt."

Restaurateur
Van der Veek leerde niet alleen voor molenaar, maar ging ook in de leer om molenbouwer en -restaurateur te worden. Een beroep dat hij in binnen- en buitenland beoefent. Toen de oude molen in 1999 door onbekende oorzaak was afgebrand, was het dan ook Pieter die de nieuwe molen weer heeft opgebouwd. "Het is natuurlijk niet meer de oude molen, maar hij is helemaal hetzelfde. Ook het scheprad is teruggekomen. Als de molen draait dan doet hij ook echt zijn werk, namelijk het bemalen van de Zemelpolder", aldus van der Veek.
Niet alleen op het gebied van werk zit hij in het molenwereldje, ook zijn echtgenote heeft hij daar ontmoet. "Mijn vrouw Helma is opgegroeid in de Lisserpoelmolen. Toen zij haar molenaarsopleiding deed, heb ik haar lesgegeven en zo zijn we met elkaar in aanraking gekomen. En van het een kwam het ander." Een echte molenaarsfamilie dus, hoewel de kinderen vooralsnog geen interesse hebben om het vak ook te leren.

Open voor bezoek
Van der Veek is regelmatig bij de molen te vinden. "Ik probeer elke week wel een keer te draaien, maar ben natuurlijk afhankelijk van de wind. De molen staat in een parkachtige omgeving met veel bomen eromheen. Het gunstigste is voor mij een zuidwestenwind."
Het is te hopen dat op de Landelijke Molendag de wind ook uit een gunstige hoek waait. De Zemelpoldermolen draait en is open voor bezoek op zondag 14 mei, van 12.00 tot 17.00. Wie meer molens wil bezoeken, kan ze vinden op www.molens.nl/molen/zoek-een-molen.

Uit de krant